FORUM BOBASKOWO

CIĄŻA - PORÓD - MACIERZYŃSTWO - NASZE DZIECI
Teraz jest 9 września 2010

Wszystkie czasy w strefie UTC

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wyprawka dla dziecka
PostNapisane: 6 maja 2008 
Entuzjasta
Entuzjasta

Dzidziuś Proszek do prania odzieży niemowlecej , Jelp rowniez do prania odzieży niemowlęcej białej i do kolorowej, sa tez plyny do plukania Jelp i maja bardzo delikatny zapach,Lovela jest w proszku i plynie, ma bardzo delikatny zapach, persil nonbio i ariel nonbio sa rowniez przeznaczone do prania dla dzieci.Dla synka kupuje proszki i plyny przeznaczone dla niemowlat bo jest jeszcze niemowlakiem i uwazam ze powinien takie wlasnie miec(ale to moje zdanie) zreszta jego ciuszki sa male i piore je oddzielnie i proszek czy plyn starcza mi na dlugo. Ale i tak kazdy ma swoje zdanie i swoj wybor,nie lubie zbyt intensywnych zapachow proszku czy plynu wiec nie lubie jak ubranka dziecka nimi pachna.

Obrazek

Entuzjasta
Entuzjasta

iskierka napisał(a):
Ja tu nie znalazlam zadnego proszku przeznaczonego dla dzieci, wiec malego ciuszki pralam od poczatku w persilu i plukalam w lenorku :wink: prasuje zeczy do tej pory nawet mojej 6 letniej Natali, alele nie ze wzgledu na wybijanie zarazek tylko dla estetyki :)

:?:

Witaj Iskierko, kiedys mieszkalam w Niemczech( blisko Dortmundu w Hagen) i moja siostra kupowala wlasnie w wersji dla dzieci Persil i Lenor dla swojego dziecka.Moze Cie zle zrozumialam albo ty mnie ale ja nie napisalam ze wybijam zarazki ale odparzam poprzez prasowanie ale tez i dla estetyki.I nie uwazam ze to jest smieszne, moj synek mial problemy ze skora po urodzeniu i staram sie ze nie bylo nawrotu.

Obrazek

Zaawansowany
Zaawansowany

Barbarka napisał(a):
iskierka napisał(a):
Ja tu nie znalazlam zadnego proszku przeznaczonego dla dzieci, wiec malego ciuszki pralam od poczatku w persilu i plukalam w lenorku :wink: prasuje zeczy do tej pory nawet mojej 6 letniej Natali, alele nie ze wzgledu na wybijanie zarazek tylko dla estetyki :)

:?:

Witaj Iskierko, kiedys mieszkalam w Niemczech( blisko Dortmundu w Hagen) i moja siostra kupowala wlasnie w wersji dla dzieci Persil i Lenor dla swojego dziecka.Moze Cie zle zrozumialam albo ty mnie ale ja nie napisalam ze wybijam zarazki ale odparzam poprzez prasowanie ale tez i dla estetyki.I nie uwazam ze to jest smieszne, moj synek mial problemy ze skora po urodzeniu i staram sie ze nie bylo nawrotu.

Chyba sie zle zrozumialysmy :D
:D :D :D

PostNapisane: 7 maja 2008 
Administrator
Administrator

Ja też prasuje zawsze wszystkie ciuszki po praniu - oprócz wełnianych sweterków i tego typu rzeczy, których się poprostu nie prasuje.
Zawsze to robię i będę robiła bo ciuszki są później gładkie i pachną nie tylko proszkiem i płynem, ale też po prasowaniu mają taki super zapach :mrgreen:

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

A ja nie wiem co do tych nozyczek do obcinania paznokci. Mam i nozyczki i obcinacz i osobiscnie nie potrafilam nozyczkami mu obcinac paznokci dlatego caly czas uzywamy tylko obcinacza i wydaje mi sie to wygodniejsze.
Do prania uzywam tylko plynu do prania dla dzieci i nie uzywam plynu do plukania. I nie prasuje (raz tylko pieluchy tetrowe wyprasowalam) bo wyciagniete z suszarki wyglada jak wyprasowane wiec tylko skladam.
Moja mama sie za glowe lapala jak jej powiedzialam ze nie bede prasowac, ale to wynika tez z tego ze tutaj nikt nie prasuje ubranek (mieszkam w nowym jorku)
maly ma juz 2 miesiace i nie mial zadnych alergii ani krostek. ale nie wiem czy to dla kazdego dziecka jest dobre

Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

A i jeszcze dodam ze zbedny mi sie okazal podgrzewacz do butelek (mam ale ani razu nie uzylam jeszcze, zawsze w ciepla wode wstawiam).
Za to caly czas uzywam sterylizatora do mikrofalowki. Strzal w dziesiatke.
Co do pozniejszych zakupow to polecam mate edukacyjna. Przynajmniej u mnie sie sprawdzila. Maly szaleje z radosci jak go wsadze.
Lezaczek fajna sprawa ale wcale tak czesto nie uzywam. ale dobry jak trzeba cos np. w kuchni zrobic by zabrac dziecko ze soba.
Hustawka tez fajna sprawa bo maly w niej usypia jak juz nic innego nie dziala, ale tez nie niezbedna. Kilka razy raptem uzylam.
Nosidelko takie na brzuch bjorn bardzo wygodne i fajna sprawa ale zbedne. ja sobie co prawda wmawiam ze jak bym chciala autobusem gdzies pojechac to sie przyda, ale zobaczymy.
Jak mi sie przypomni co jeszcze zbedne to napisze :)

Entuzjasta
Entuzjasta

Polecam bujadelka jak dla mnie swietna sprawa,maluszek sobie lezal(co prawda nie za dlugo na poczatku, wiadomo ze kosteczki miekkie) a ja moglam go wziasc ze soba do kazdego pomieszczenia w domu, gdy musialam cos zrobic.Gdy byl mniejszy wkladalam mu nozki pod przykrycie w bujadelku, jest tez w zaleznosci od modelu, albo melodyjka albo wibrator przy nozkach. Nad nim hustaja sie zabawki i jak juz podrosl to je chwyta w raczki. Jest tez bezpieczne zapiecie. Jestem bardzo zadowolona.Ogladalam tez bujadelka Graco, piekne dla malenstwa i kolorowe. Maly ma 5 miesiecy i nadal w nim siedzi, wiec moim zdaniem warto bylo je kupic.
http://www.fisher-price.com/uk/products/advsearch.asp
http://www.mothercare.com/gp/product/B0 ... e&mcb=core
to linki na ladne bujadelka, nie mowie o kupowaniu ale warto zobaczyc. Ja mam z fisher price i kupilam na promocji za 80zl.
Jesli chodzi o hustawke to mojej siostry dziecko bujalo sie niej do 9 miesiaca, czasem przysypialo. Teraz oddala mojemu synkowi,maly szczesliwy lapie za wiszace zabawki i w tym momencie wlacza sie melodyjka, jest duzo obrotow na szybkosc bujania,swiatelka i sporo melodyjek.
http://www.mothercare.com/gp/product/B0 ... 1&mcb=core
W sklepie jest droga ale na aukacjach internetowych( ja kupuje na EBaY-u mozna kupic uzywane za przystepna cene).
Maty nie kupowalam bo w lozeczku zamontowalam wiszaca karuzele z melodyjka nakrecana.Czesto sobie tam lezy i sie bawi.Na ogol kupuje zabawki na aukcjach zawsze to taniej.Kupowanie zabawek i innych rzeczy dla dzieci to kwestia funduszy i wyboru, wole zainwestowac w cos dla dziecka niz kupic sobie.

Obrazek

PostNapisane: 12 maja 2008 
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Ja już wyprałam wszystkie ubranka dla mojej córci. Może troszkę za wcześnie :p ale przynajmniej mam już wszystko porobione i w ostatnich tygodniach nie będę stała przy żelazku. Wyprałam wszystko w proszku lovela i dodałam płyn do płukania lenor sensitive. Prasuję z obu przyczyn, chcę wybić zarazki i chcę, żeby ładnie wyglądała. Bo jak to tak ubiorę jej sukieneczkę i falbanki będą wymięte. Kupiłam jej nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcówkami. Nie potrafię obcinaczkami nawet sobie paznokci przyciąć, to co dopiero dziecku.

Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Ja obcinam obcinaczem....całej trójce
Co do proszku... przeszłam uczulenie u Patryka i wylądowaliśmy w szpitalu.... badania, badania, badania
na koniec okazało się, że Lovella go uczulała. Zmieniliśmy na jelp. Piorę w tym proszku już 4 lata i sprawdza się. Żeby nie oszaleć nie rozdzielam naszych ubrań i dziecięcych, raczej kieruję się kolorami. Poza tym jak nie uczulę dziecka, bo upiorę mu w dobrym proszku a potem przytulę do siebie a moje ubranie będzie w jakimś uczulającym proszku, to i tak dzieciaka wysypie.
Jeśli chodzi o prasowanie....do dziś prasuję wszystkie rzeczy...całej piątki (no prócz rzeczy nieprasowalnych oczywiście).
I nie prasuję, bo bakterie, ale by dzieci wyglądały bardziej estetycznie. Nie lubię pomiętych rzeczy i zawsze rozpoznam, które ciuszki są prasowane a które tylko naciągnięte i złożone.
Bujadełka itd...fajna sprawa, jak nie ma się na co pieniędzy wydać. Tak naprawdę to nam sprawia większą frajdę a nie dziecku.
Leżaczek...super, szczególnie dla dziecka karmionego łyżeczką czy butelką. polecam
Sprawdza się również łóżeczko turystyczne. Zwykłe łóżeczko a i owszem, dopóki dziecko się nie rusza. Później mały zaczął wkładać rączki i nóżki między szczebelki i płakał. Zrezygnowaliśmy i kupiliśmy takie siatkowe- turystyczne. Następna dwójka już nie miała drewnianych, tylko to chicco. Dodatkowym atutem jest to, że zawsze zabieramy łóżeczko ze sobą i wyjazd nie przynosi dziecku stresu, bo zawsze śpi, że tak powiem w tym samym miejscu, we własnym łóżeczku.
Ktoś może powiedzieć, że są ochraniacze na łóżeczko!!! niby tak, ale jaki jest sens zakładania ślicznego ochraniacza, który uniemożliwia tylko kontakt matki z dzieckiem.
Trzeba wszystko przemyśleć, by za dużo nie kupować a by dziecko miało wszystko co mu potrzeba.

W dużym pokoju mamy natomiast duży kojec i jak chcę na chwilę oddalić się do ... no nie ważne. dziecko idzie do kojca z zabawkami... i to polecam...

Obrazek

Entuzjasta
Entuzjasta

Elmirka napisał(a):
Ja już wyprałam wszystkie ubranka dla mojej córci. Może troszkę za wcześnie :p ale przynajmniej mam już wszystko porobione i w ostatnich tygodniach nie będę stała przy żelazku. Wyprałam wszystko w proszku lovela i dodałam płyn do płukania lenor sensitive. Prasuję z obu przyczyn, chcę wybić zarazki i chcę, żeby ładnie wyglądała. Bo jak to tak ubiorę jej sukieneczkę i falbanki będą wymięte. Kupiłam jej nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcówkami. Nie potrafię obcinaczkami nawet sobie paznokci przyciąć, to co dopiero dziecku.

Czesc! ja tez zanim urodzilam wszystko sobie wczesniej pralam i prasowalam i tez myslalam ze moze za wczesnie. Ale jak sie okazalo to dobrze ze sie przygotowalam bo nie mialabym sily stac przy zelazku po cesarce.Probowalam na poczatku obcinac obinaczkami ale udawalo mi sie to nie zawsze dobrze i jak raz zacielam paluszek to od tamtej pory tylko nozyczkami zaokraglonymi(kupilam od razu taki zestaw-szczoteczka do wlosow, grzebyk,nozyczki, obcinacz i dwa malutkie pilniczki).Moj synek jak byl mniejszy rzadko sie podrapal ale jak podrosl to czesto mu sie zdarza a dzieciece paznokietki sa czasami bardzo ostre. Mam nadzieje ze nastepnym razem bede miec coreczke i tez ja bede stroic w falbanki itd :)

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC